Gedachten en overwegingen bij Les 7.

 

De LOSSE bandstoot !

 

Soms komen de aan te spelen bal2 en bal3 zo te liggen, dat een directe carambole onmogelijk wordt. Dan is de oplossing vaak een lossebandstoot !

Niet makkelijk, maar wel degelijk te maken, als u rekening houdt met enkele bekende feiten. Eén daarvan is dat de hoek van inval ( op de band) en de hoek van uitval niet helemaal gelijk zijn. Bij het spelen van een steile hoek is het niet zo van belang, maar als de bal1 een grote afstand moet afleggen, dient u hiermee rekening te houden.

 

De gemakkelijkste oplossingen vinden we, als alle 3 de ballen nagenoeg op één lijn evenwijdig aan een band liggen. Allereerst bepalen we het kaatspunt op de tegenover liggende band. De halve afstand tussen speelbal en mikpunt bij bal2 breng je haaks over op de band. Doordat de hoek van inval iets steiler is dan hoek van uitval, is het richtpunt vóór het raakpunt van de loodlijn.

Duwend afspelen op rolhoogte, zonder zij-effect.

 

LET OP : er mogen geen merktekens worden aangebracht op het biljart !

De keu als aanwijsstok en uw ogen doen het werk.

 

In gevallen waarin de ballen niet op één lijn langs de band liggen, is de vierhoek-methode uit les 6 ( eenbandstoot ) te gebruiken om kaatspunt theoretisch te bepalen. Ook hier iets er voor richten en afstoten zonder zij-effect !

 

En uiteraard geldt ook de methode uit vorige les om via 2 banden te spelen hier en is te oefenen. Bestudeer de gegeven tekeningen die ik bij oefeningen zal geven en elke situatie is oplosbaar.

 

Het leggen van deze specifieke probleemgevallen en het oplossen ervan volgens gegeven methoden, dient men serieus te oefenen. In de partij zal van alle zijden waardering komen !